foto: Lukáš Hreháč

Príbeh, ktorý začal...

Volám sa Lukáš Hreháč, som spoluvlastník/konateľ malej rodinnej firmy: Čokoládovňa Eva, ktorá bola založená v roku 1995. Ostatní spolumajitelia pochádzajú z Vranova nad Topľou a Trebišova. Spolu sme poprepájaní ako horno - dolný Zemplín. Pracujeme s vlastnými receptúrami. O vývoji chuti a zložení našich produktov sa pridržiavame podľa prianí zákazníka alebo podľa našich vízií.

Prečo čokoládovňa Eva

Jeden zo zakladateľov: Ing. Ľubomír Hreháč vždy tvrdil, že je to podľa biblickej Evy, ktorá prvá zvádzala jablkom. On vždy rád dodal: " Naša Eva zvádza čokoládou." Ja, jeho syn to už len potvrdzujem.

Ako sa zrodil nápad tyčinky Low FODMAP ?

Jeden zo spolumajiteľov so svojou rodinou hľadal niečo, čo na trhu nie je, čo by mohlo byť zdravou alternativou k existujúcim cukrovinkam. Natrafili na koncept Low FODMAP, ktorý vznikol len nedávno. Na Slovensku nebol doteraz známy, ani používaný. Tip dostali od známeho odborníka na zdravú výživu a spolu sme ho zhmotnili do prvých Low FODMAP tyčiniek. Viac sa o tomto koncepte a tyčinkách môžete dozvedieť https://lnk.sk/mnd6

Kde si môžu čitatelia zakúpiť spomínané tyčinky

- na našej webovej stránke: https://lnk.sk/jn59

- tyčinky nakúpite v obchodnom reťazci COOP Jednota atď...

Našou ambíciou je osloviť aj veľké nadnárodné obchodné reťazce.

Čím sú tyčinky zdraviu prospešné?

Tyčinky sú vytvorené zo surovín, ktoré obsahujú znížené množstvo FODMAP-ových sacharidov. Výskum spoľahlivo ukázal, že diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP dokáže zmierniť, aj odstrániť rôzne tráviace ťažkosti, či už nespojené alebo spojené so syndrómom dráždivého a disfunkčného hrubého čreva (SyDraČ), medzinárodne označovaného aj ako IBS.

Samotným názvom tyčiniek chceme spropagovať, že vo svete existuje takýto koncept. Keď sa ľudia o ňom dozvedia, možno sa ním pri problémoch s trávením začnú riadiť. Môžu si tým napokon zvýšiť kvalitu života, aj zlepšiť vlastné zdravie. V neposlednom rade sú tyčinky bezlepkové, bez laktózy, bez mliečnej bielkoviny, bez vajec, čiže sú vhodné pre ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami. Vlastne sú vhodné aj pre vegánov. Zdravé môže byť aj chutné.


Darček pre čitateľov knihy

Pani Srogoňová nás oslovila mailom so žiadosťou o sponzorskú pomoc. Veľa ľudí nám píše žiadosti. Väčšinou ide o finančný príspevok na lieky alebo čokoľvek, čo sa týka riešenia zdravotných problémov žiadateľa. Nedisponujeme prostriedkami, ktoré by vedeli v takýchto situáciách významne pomôcť . Od toho sú iné inštitúcie. Mňa však žiadosť zaujala tým, že žiadateľka nežiadala pomoc priamo pre seba, ale skôr pre adresátov - čitateľov jej knihy. Napríklad, keď aj nie veľká suma dokáže urobiť radosť mnohým ľuďom.

Kniha je písaná pre malého čitateľa - skôr vo veku poslucháča - formou príbehu a je milo ilustrovaná. Prvé výtlačky som daroval mojim synovcom a neteri, pretože moje deti sú už veľké. Jednu podpísanú som si nechal a z času na čas si ju otvorím a prelistujem. Mám pri tom dobrý pocit.

Prečo čokoláda má fenomenálne vlastnosti

Ako môj otec zvykol hovorievať: ,,Čokoláda je dáma s veľkým D, ktorú si veľmi vážim. Má rôzne príchute, je sladká, horká, ale niekedy aj kyslo-slaná." Narážal tým na to, že s čokoládou je potrebné pracovať od kakaového bôbu, treba ho fermentovať, sušiť, pražiť mlieť, miešať a pridávať mu správny odtieň, arómu. Aj pekná žena, keď sa navonia je ešte krajšia a pôsobí na nás jej ďalší vnem.

Čokoládu mám rád, z každej ochutnám. Pripomína mi detstvo, radosť, voľnosť. Aj po viac, ako dvadsať ročnej praxi ma dokáže prekvapiť svojimi vlastnosťami, ktoré sú v určitom zmysle slova fenomenálne.



Moje veľké poďakovanie patrí starostovi obce Bzovík